×

Gör upp eld med ett eldstål.

Ett eldstål har många fördelar jämfört med en tändare eller tändstickor. Eldstålet fungerar när det blir blöt och är användbar även om det blåser. Det är smidigt att ha med sig i packningen och kan trots sin ringa storlek vara en potentiell livräddare. Ett eldstål håller i ca 500-1500 tändningar, beroende på vilken storlek man använder.

  • Första steget är att samla ihop bränsle till brasa. Det är bra att ha ett startbränsle i form av björknäver, torrt gräs, papper eller liknande. Helt enkelt något som brinner snabbt och är lättantändligt. Det är viktigt att ditt startbränsle är torrt, desto torrare desto bättre. Efter detta kan du börja mata elden med små kvistar eller torrt granris. För att brasan sedan ska hålla länge fyller du på med ved eller kraftigare grenar.

  • Börja med att lägga ditt startbränsle på ett plant och stabilt underlag. Förslagsvis ett rejält vedträ eller en sten. Lägg sedan startbränslet i en liten hög, tänk fågelbo.

  • Nu är det dags att ta fram tändstålet. Placera tändstålet mot din hög med starbränsle. Sedan drar du tändbrickan över eldstålet ned mot starbränslet med bestämda drag. Målet är att skapa gnistor som sätter eld på startbränslet.

  • Som med det mesta i livet kräver detta lite tålamod och övning innan man får in det rätta knycket. Men ge inte upp, övning ger färdighet!

  • När du har fått fyr på din hög med starbränsle kan du blåsa in lite syre bland gnistorna och fylla på med mer startbränsle.

  • Sedan kan du succesivt börja mata elden med pinnar och ved för att hålla den vid liv.

  • VIKTIGT! Glöm inte att släcka elden innan du går. Och lämna platsen som den var när du kom, eller finare.

Med ett eldstål är gnistorna aldrig långt borta.

Följ oss på Instagram

Vi älskar att se när ni använder våra produkter. Tagga @stabilotherm och dela dina bilder med #stabilotherm så att vi och andra kan inspireras av dina bilder.